INTERVJU MARIA NILSSON

Maria Nilsson, 28 år
Bor i Stockholm
Yrke: Skådespelare och komiker
humoransvaret@tumblr.com

Maria Nilsson sitter i kökssoffan och dricker kaffe och hänger upp julpynt. Hon är hemskt munter. Det är det första som slår mig, varje gång vi ses. Hur förbannat munter hon är. Maria är min bästa vän och ständiga kollega. Hon är en stor lockig frisyr mitt på huvudet och just idag svär hon mer än vanligt.

Jag får mest inspiration från roliga människor som jag känner, säger hon. Oftast får jag inspi­ration när jag är tillsammans med andra. Jag går inte ut i skogen och är ensam och härlig. Däre­mot när jag sitter och glor på folk på tunnelba­nan eller på jobbet så kan jag se sånt som inspi­rerar. Inspiration är energi för mig. När någon nappar på en idé och spinner vidare så vet jag att det är en bra idé.

För att kunna ha inspiration är det viktigt att må bra. Alltså psykiskt. Jag vill inte känna mig ensam i världen. Och! Att jag känner att jag inte är tving­ad att jobba. Inspirationsdöden är att typ behöva söka skolor. När jag ändå måste göra det försöker jag titta på andra som gör samma sak för att de tycker är roligt. Så låtsas jag att jag också gör det för att det är roligt! Jag tycker att det är trist att behöva göra saker för att bli bedömd.

Att arbeta konstnärligt är för mig att kommunicera. Mitt mål är att många ska lyssna på vad jag har att säga. För jag tänker att jag kan roa folk, att glädja andra (och mig själv) och att inspirera andra. Jag vill vara en inspiration. Är det ego centrerat? Nä, det tycker jag inte. Jag ju vill roa. Annars kanske folk blir ledsna. Fast jag tror att folk redan är jävligt ledsna, för vi lever i en jävla skitvärld. Och jag tror inte att jag kan lösa alla väldens problem på studs, men jag tror att jag ändå kan roa folk och ge en dem en andnings­ paus på vägen. Så kan de fortsätta med att göra revolution och sånt. Jag är liksom pausunderhållning på vägen mot förändring. Humor är som kaffe. Folk måste ju ha kaffe.

Sen hittar Maria en kör på youtube som hon vill vara med i, men hon vill nog mest vara den som står längst fram och dansar.

Intervju av Linn Möller

Linn Möllers
monolog och presentation här