Fiktion vs. Verklighet

När jag läser SAOL:s definition av ordet fiktion blir jag genast osäker kring mitt karriärsval. Är mina texter och idéer enbart påhitt? Är alla de otaliga timmar som jag lägger ner på mitt arbete i slutändan bara på låtsas? Utbildar jag mig i en bransch där ingenting finns? Eller är det rentav tvärtom? Jag vill tro att jag utbildar mig i en bransch där allting finns. Ett universum som man får lov att diktera hur man själv vill och behagar.
Under 2014/2015 har jag och de andra från Brobygrafiska Manusutbildning fått chansen att ägna oss helhjärtat åt det som är påhittat – det fiktiva. Med andra ord skapandet av inbillning. Det som jag har funnit under processens gång, är dock någonting helt annat än påhitt. Mina manus blir en naturlig del av vardagen, manusen blir min verklighet. Fiktionen övergår till verklighet.

Hur förhåller sig skapandet till verkligheten? Vad är fiktionens ansvar? I en utbildning som fokuserar mycket på processen kring manus, har möten med människor en viktig betydelse för att vidga sina egna vyer. Nu följer verkliga intervjuer om fiktion.

Dawid Ullgren,
elev & redaktör av e-bok