MEDIEPROGRAMMET

© Lina Alexandersson, elev Broby Grafiska

Sista årskursen som går detta gymnasieprogram startade augusti 2010, med studentavslutning juni 2013.


Kreativitet och teknik

Tycker du att det är intressant med film, TV, webb, foto, musik, design, reklam, rörlig grafik eller journalistik? Är du idérik? Allt kan blandas, kombineras och publiceras via digitala medier.

På Broby Grafiska arbetar du med den allra senaste tekniken och vistas i en miljö där många kreativa utbildningar samlats under ett och samma tak. Här arbetar du på riktigt med att förverkliga dina idéer!

Du kommer att jobba i projekt och under tidspress. Det blir inte vilsamt, det blir inte enkelt, men vi lovar att det blir väldigt kul. Allt som behövs är att du är motiverad och verkligen vill bli riktigt bra. Efterfrågan på yrkesfolk som är uppväxta med den nya tekniken kommer att vara stor framöver. När teknikutvecklingen går så snabbt är det bra att vara ung och ha en aktuell utbildning som är anpassad till vad branschen behöver.

Entreprenöriellt lärande

Under en treårig process är du i fullt fokus och ställs inför utmaningar som är nya och ovana för dig. Du arbetar utifrån egna intressen och idéer, möter motgångar, reflekterar, lyckas och lär. Under dessa utmaningar samarbetar du med andra, både i och utanför skolan, tar ansvar, kalkylerar risker och löser problem. Du har ett litet, sammansvetsat lärarteam nära dig som stöttar och vägleder dig till att finna och utveckla din vilja, drivkraft och talang. Genom varierande undervisning under längre lektionsblock i projektform ingår både praktiska och teoretiska ämnen. Målet är att du efter utbildningen kan utveckla och göra verklighet av dina idéer.

Entreprenöriellt lärande

Film gjord av Marjukka Fisk, Pernilla Eriksson, Sara Hägglund och Per Gustafsson i yrkeshögskoleutbildningen Grafisk medieproduktion.

En gymnasieutbildning med helhetssyn

I Medieprogrammets samtliga ämnen jobbar du med medieproduktion. När det står engelska i schemat översätter du din nyskrivna krönika. När det står samhällskunskap gör du ett filmat reportage. När du lär dig att arbeta med webb, så gör du det medan du jobbar med foto, animationer, ljud och text. Så där fungerar det i verkligheten och så fungerar det hos oss.

Hitta dina starka sidor

Efter utbildningen har du möjlighet att studera vidare inom exempelvis media, kommunikation eller liknande. Under utbildningen lär du dig även grunderna för att längre fram kunna starta eget. Broby Grafiska utvecklar utbildningar utifrån branschens behov, vilket innebär att det finns stora möjligheter att börja jobba direkt efter din gymnasieutbildning. Planerna ser olika ut från person till person. Det viktiga är att du lär känna dina starka sidor och börjar planera för din yrkesmässiga framtid.

Inspirerande miljö

I en och samma skola finns utbildningar inom manus, ledarskap, foto, tryck, media, webb, formgivning, hälsa och förpackningsdesign. Här rör du dig i en miljö med andra elever som utvecklas inom ett kreativt område! Och ni kommer att ha stor nytta och glädje av varandra! Du vet säkert att den tekniska utvecklingen inom IT och media är enormt snabb och då är det väldigt viktigt att kunna samarbeta.

Skolan med möjligheter

Broby Grafiska är en speciell skola. En vanlig dag i skolan kan du, förutom att möta alla gymnasieelever, även träffa exempelvis en delegation från Japan, forskare från Italien, branschfolk på utbildning och studenter på våra Kvalificerade ­Yrkesutbildningar. I flera ämnen­ har du samma lärare som vidareutbildar folk som redan ­jobbar i branschen. ­Vi är kända för att ha den senaste tekniken, fräscha lokaler och ovanligt goda branschkontakter. Här finns alla möjligheter att ha riktigt roligt, utvecklas och knyta egna kontakter!

Yrkesförberedande program

Medieprogrammet är ett yrkesförberedande program och skall förbereda för arbetslivet. Programmet omfattar ­2 500 gymnasiepoäng. Antalet poäng utgår från att en veckas heltids­studier motsvarar i genomsnitt 25 gymnasiepoäng. Den ­garanterade undervisningstiden är 2 430 timmar.

Hos oss ges du möjlighet läsa hela 2650 poäng inom ramen för den vanliga skoldagen i och med utökat individuellt val.

Grundläggande behörighet till fortsatta studier

När du slutfört dina gymnasiestudier med minst godkänt i minst​ 90% av 2 500 poäng, har du grundläggande ­behörighet för att studera vidare vid högskola/universitet ­eller Kvalificerad ­Yrkesutbildning. Det är bra att om du tidigt under din gymnasie­utbildning tar reda på vilka ­speciella behörighetskrav som finns för den vidareutbildning som du är intresserad av.

Betyg

Betyg sätts efter varje avslutad kurs. Betygsstegen är IG, G, VG, MVG. Du måste ha betyg i samtliga kurser för att kunna få ett slutbetyg. Närvaron är en viktig del för att klara studierna.

Gemensamma karaktärsämneskurser

Första året är grundläggande och du tränar dig bland annat på att arbeta i projektform. De gemensamma kurserna ger dig en försmak på de olika fördjupningarna inför valet av profil till åk 2 och 3.

Individuellt val med utökade möjligheter

Individuellt val omfattar 300 poäng som är ditt eget val. ­Du kan välja kurser utifrån intresse som inte ryms inom programmet, välja att fördjupa dig inom programmet och/eller bredda din behörighet för vidare studier. Individuella valet görs fritt av eleven ur av skolan erbjudet utbud. Kurserna startar beroende av antal intresserade elever.

Du har möjlighet att välja ytterligare kurser på sammanlagt 150 poäng i och med utökat individuellt val. Kurserna garanteras.

Projektarbete

Kursen är på 100 poäng och arbetet ska vara kopplat till ­program och programmål. Du kan exempelvis göra en undersökning eller en utredning, utveckla en idé och mycket ­annat. Vid betygssättningen är själva processen lika viktig som resultatet.